spot_img
miercuri, octombrie 22, 2025
spot_img
Tulcea
câțiva nori
13.9 ° C
14 °
13.9 °
94 %
4.1kmh
20 %
mie
13 °
J
19 °
vin
19 °
S
15 °
D
18 °
AcasăEvenimentANPC: Atenție la etichetare! Sfaturi utile pentru cumpărăturile de post

ANPC: Atenție la etichetare! Sfaturi utile pentru cumpărăturile de post

Directorul ANPC, Paul Anghel, recomandă cumpărarea produselor de post doar din locuri autorizate, cu condiții de păstrare adecvate, și atenție la etichete, după ce controalele anterioare au depistat nereguli în etichetare.

”Pe data de 15 noiembrie începe Postul Naşterii Domnului, cunoscut şi ca Postul Crăciunului, care durează până pe 24 decembrie si pentru ca produsele pe care le cumpăraţi în acest post să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dvs., vă recomand să achiziţionaţi aceste produse alimentare numai din locuri amenajate şi autorizate, să solicitaţi şi să păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea\conformitatea sau siguranţa unui produs”, a arătat Paul Anghel, duminică, într-o postare pe Facebook.

 

Un alt sfat este de a verifica atent eticheta produselor de post. Aceste produse sunt constituite din ingrediente vegetale, texturat proteic de soia, mixuri pe baza de soia etc, iar consumatorii nu trebuie să cumpere produse care nu oferă informaţii complete şi corecte privind conţinutul, ingredientele sau calitatea produsului.

”În cazul în care aceasta conţine şi ingrediente de origine animală, respectiv lapte praf, zer praf, pudră de ou, trebuie să ştiţi că aceste produse nu fac parte din grupa produselor de post. Pentru produsele tăiate, fracţionate sau porţionate de vânzător, solicitaţi să vedeţi eticheta produsului pentru a verifica compoziţia şi data durabilităţii minimale. Avertizez asupra faptului că pe unele ambalaje veţi găsi pe lângă lista cu ingrediente şi afirmaţia «poate contine urme de ou, lapte…». Aceasta este o informaţie oferită voluntar de către producător şi înseamnă că, în ciuda tuturor asigurărilor luate pe perioada producţiei, cele mai mici urme din ingredientele menţionate, câteodată, nu pot fi evitate”, a atenţionat el.

 

În plus, consumatorii ar trebui să fie atenţi dacă în magazin sunt respectate condiţiile de păstrare specificate de producător, în special temperatura, şi să nu cumpăraţi produse care au fost ţinute la temperaturi mai mari decât cea specificată. După achiziţie, trebuie respectate şi acasă condiţiile de depozitare precizate pe ambalaj.

De asemenea, trebuie verificată data durabilităţii minimale şi nu trebuie cumpărate produse cu data durabilităţii minimale sau data limita de consum depăşită sau modificată.

 

El a menţionat că ANPC va face controale în această perioadă şi a amintit că, în anii anterior, comisarii ANPC au găsit la comercializare produse pe ale căror etichete erau înscrise menţiuni care puteau induce în eroare consumatorii: cozonac cu rahat, cacao şi stafide, ambalat în pungi din material plastic, în compozitia căruia se regăseau ouă, în contradicţie cu menţiunea inscripţionată pe fluturaşul colant “produs de post”, ”maioneză vegetală simplă” şi ”maioneză vegetală Shaorma”, deşi denumirea de maioneză se atribuie doar unei emulsii pe bază de gălbenuş de ou, ulei şi alte ingrediente; ”pizza de post” – “specialitate cu aromă pe baza de uleiuri vegetale şi cazeină (substanţă proteică din lapte)”, produsul nefiind astfel ”de post”, cu efectul dezinformării consumatorilor.

 

Link: https://www.realitatea.net/stiri/actual/director-anpc-recomandari-la-cumpararea-produselor-alimentare-de-post-cititi-cu-atentie-lista-de-ingrediente_673077056f18fc44466d9bd2#google_vignette

Sursa: realitatea.net

Sursa foto: fanatik.ro

Articole asemanatoare

spot_img

Ultimele stiri