spot_img
miercuri, februarie 1, 2023
spot_img
Tulcea
cer senin
1.1 ° C
1.1 °
1 °
75 %
8.2kmh
0 %
mie
2 °
joi
4 °
vin
4 °
sâm
1 °
Dum
-1 °
AcasăSocialDELTA SĂLBATICĂ Tulcea: Cormoranii, păsările care garantează durabilitatea pescuitului în Deltă

DELTA SĂLBATICĂ Tulcea: Cormoranii, păsările care garantează durabilitatea pescuitului în Deltă

Cormoranii, la fel ca pelicanii, dovedesc existenţa peştelui în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD) şi sunt un barometru al resursei care poate fi utilizată de localnici, unii pescari profesionişti din Deltă protejând aceste păsări.

În RBDD, trăiesc trei specii, cormoranul mic, specie strict protejată, cormoranul mare şi cormoranul moţat, această ultimă specie fiind foarte rară.

Adrian Pestriţu, un pescar din comuna tulceană Jurilovca, a găsit într-una din serile trecute un cormoran mare încurcat în vintirele lăsate în complexul Razelm-Sinoe, în apropiere de Gura Portiţei. „Probabil că a intrat în plase pe sub apă. Nu mai ştia cum să iasă”, şi-a amintit pescarul tulcean.

Operaţiunea de salvare a păsării, care nu e protejată, a fost destul de periculoasă, cormoranul zbătându-se şi încercând să scape din mâinile celui care dorea să o elibereze. „Are ciocul foarte puternic, iar o lovitură de la un cormoran speriat nu e uşor de suportat. A fost o vreme când aceste păsări se mâncau. Eu i-am dat drumul”, a povestit acesta.

Articole asemanatoare

spot_img

Ultimele stiri