spot_img
sâmbătă, ianuarie 28, 2023
spot_img
Tulcea
ninsoare ușoară
-1.1 ° C
-1 °
-1.1 °
93 %
9.8kmh
100 %
sâm
0 °
Dum
-0 °
lun
0 °
mar
1 °
mie
1 °
AcasăSocialNufărul - simbol al Deltei

Nufărul – simbol al Deltei

În Delta Dunării, se pot întâlni trei specii de nuferi, iar două dintre ele sunt protejate, frumuseţea acestor plante constituind o atracţie pentru turiştii care le pot admira în habitatul lor natural şi se pot bucura de tabloul creat de acestea.

Experţii de la INCDDD atrag atenţia că aceste flori nu trebuie rupte, pentru că, fiind plante acvatice, după scurt timp, se ofilesc şi îşi pierd frumuseţea. ”Să luăm cu noi doar fotografiile care păstrează vie amintirea lor”, ne spun cercetătorii.

Când nivelul apelor este scăzut, planta nu se dezvoltă, dar rădăcina ei este suficient de rezistentă, aşa încât supravieţuieşte în mâl şi reapare atunci când cota apei este una propice.

Una dintre speciile din Deltă, nufărul alb sau Nymphaea alba, este o plantă de origine euroasiatică, cu un rizom puternic, gros, cu o floare care numără circa 20 de petale albe, cele externe fiind puţin mai lungi.

Specia aceasta este mult mai frecventă în Delta Dunării şi de multe ori este confundată cu ”sora” ei, motiv pentru care în lucrările de specialitate este citată mai rar.

În schimb, are aceeaşi valoare ca plantă ornamentală, fiind considerată vulnerabilă şi fiind astfel protejată.

Nufărul galben, Nuphar Luteum, se distinge de celelalte două specii prin culoarea florii. Specie perenă, acvatică, cu un rizom gros care este îngropat în mâl, nufărul galben se întâlneşte frecvent în ape stagnante şi lin curgătoare, în apropierea malurilor, este răspândit în toată Europa şi Asia şi înfloreşte în lunile iunie-august.

Sursa- agerpres.ro

 

Articole asemanatoare

spot_img

Ultimele stiri