spot_img
miercuri, februarie 1, 2023
spot_img
Tulcea
cer senin
1.1 ° C
1.1 °
1 °
75 %
8.2kmh
0 %
mie
2 °
joi
4 °
vin
4 °
sâm
1 °
Dum
-1 °
AcasăSocialȘapte gospodării tradiționale din Delta Dunării vor fi renovate

Șapte gospodării tradiționale din Delta Dunării vor fi renovate

Casele lipovenilor, ale haholilor sau ucrainenilor din Delta Dunării mai păstrează doar puțin din farmecul de odinioară. Pereții de lut au fost acoperiți cu BCA, acoperișurile de stuf au fost înlocuite cu cele de tablă

Pentru a proteja patrimoniul național deltaic, reprezentanții Asociației „Ivan Patzaichin – Mila 23“ s-au zbătut pentru a primi fonduri și a conserva ceva din farmecul locului, împlinind visul marelui sportiv. Recent, a fost semnat contractul cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru renovarea două gospodării din Periprava și a cinci gospodării din Chilia.

„Casele, practic, s-au ales singure. Gospodăriile au fost «modernizate» în decursul anilor și au dispărut acoperișul de stuf și culorile de pe fațadă. Prin acest proiect, ele vor fi refăcute după imagini vechi și descrierea proprietarilor. Totodată, vor fi restaurate tâmplăria, pereții și decorațiunile de pe casă, acolo unde acestea există“, a spus Teodor Frolu, vicepreședintele Asociației „Ivan Patzaichin – Mila 23“.

Locuință Delta Dunării FOTO Asociația Ivan Patzaichin Mila 23

Șansa multor case tradiționale a fost că, nefiind pe ruta circuitelor turistice, s-au conservat și nu au fost demolate pentru a fi ridicate în locul lor construcții din beton și tablă, fără niciun element care să amintească de originalitatea locului.

„Am observat că multă lume nu vrea să vină în Deltă pentru condiții de cinci stele, ci vrea să vadă case tradiționale. Prin acest proiect, noi vrem să dezvoltăm un turism tradițional. De ce turiștii nu fotografiază o casă nouă, ci una tradițională?“, întreabă retoric Teodor Frolu.

Proiectul, în valoare de 445.000 de euro, a fost negociat pentru Delta Dunării, întrucât condițiile impuse erau greu de respectat.

Cerințele erau ca proprietarul să nu desfășoare o activitate economică, lucru greu de îndeplinit, atâta vreme cât localnicii sunt fie pescari fie au un punct gastronomic, casele să fie cadastrate și să aibă minimum 80 de ani vechime. Într-un final, au fost alese gospodării care, fiecare în parte, reprezintă obiect de patrimoniu“, explică Teodor Frolu.

Sursa- adevarul.ro 

Sursa foto- adevarul.ro

Articole asemanatoare

spot_img

Ultimele stiri