spot_img
vineri, aprilie 19, 2024
spot_img
Tulcea
câțiva nori
7.2 ° C
7.2 °
7 °
87 %
4.1kmh
17 %
vin
14 °
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
14 °
mar
15 °
AcasăSocialCapul Doloșman, Raiul interzis turiștilor

Capul Doloșman, Raiul interzis turiștilor

Capul Doloșman este o regiune strict protejată, fiind situat pe teritoriul administrativ al comunei Jurilovca din județul Tulcea. Aria naturală este parte integrantă a Rezervației Biosferei Delta Dunării din anul 1990.

Zona deţine faună valoroasă fiind importantă pentru conservarea vegetației xerofite (tip de  plantel sunt adaptate la pământuri extrem de uscate), pentru cuibăritul speciilor ca lăstunul mare și pietrarul negru, precum și pentru protecția dihorului pătat, a șarpelui rău și a șarpelui de apă. Aici au fost semnalate specii rare în fauna României precum bufnița mare și călifarul alb.

De asemenea, în zonă a fost identificată o specie de plantă endemică (Albăstrița) și o specie de plantă rară, cum este măslinul dobrogean, conform informațiilor furnizate de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Capul Doloşman este alcătuit dintr-un calcar străvechi, stratificat pe orizontală, datând din Miocen (epocă ce a debutat acum 23 milioane de ani şi a luat sfârşit în urmă cu aproximativ 5 milioane de ani). Straturile de la bază sunt şi mai vechi, datează din Jurasic.

În apropierea rezervaţiei naturale Capul Doloşman se află şi vestigiile cetăţii antice Argamum (Orgame, Orgamum), ce se întind pe o suprafaţă de peste două hectare. Acestea sunt rămăşiţe ale unor ziduri de apărare, ale drumurilor incintei şi ale unor bazilici paleocreştine.

Legenda spune că aici au poposit argonauţii în căutarea Lânii de aur – de unde şi numele de Argamum. Cetatea Argamum și-a încetat existența în secolul V după Christos, din mai multe cauze. Pe de o parte, din cauza năvălirilor goților, hunilor, avarilor și slavilor, iar pe de altă parte, din cauza închiderii golfului Argamon de cordonul litoral denumit Insula Lupilor și transformarea sa în liman impropriu navigației corăbiilor mai mari. Locuitorii s-au strămutat mai la sud, spre Histria, Tomis, Callatis sau Constantinopol.

Sursa- adevarul.ro

Articole asemanatoare

spot_img

Ultimele stiri